söndag, juli 19, 2009

Nätverk igår och idag

En liten reflektion kring nätverkandets utveckling: För länge sedan organiserade vi oss i grupper, föreningar som ibland kunde benämnas rörelser. Vi kämpade gemensamt för att nå mål som varje individ inte kunde uppnå på egen hand. Där fanns bland annat nykterhetsrörelsen, väckelserörelsen och arbetarrörelsen. Dess framkomst var en del av demokratins utveckling i Sverige och var en form av kollektivt nätverkande.

Nätverkande för att uppnå individuell nytta genom samarbete är ett senare påfund. Affärsnätverk av olika slag är exempel på detta (Läs BNI och Örebro Promotion).

Sociala nätverk har väl funnits lika länge som folkrörelserna; Syjuntor, kafferepskulturen, bingohallen, etc är föregångare till dagens.

Detta att på sin egen kammare kommunicera med omvärlden av enbart sociala skäl har fungerat så länge man kunnat posta brev. När jag var liten fanns brevvänsklubbar. När jag kom upp i tonåren etablerades ett forum som hette Heta linjen som man nådde genom att slå vissa av Televerket avslutade telefonnummer där man på måfå fick kontakt med andra på en gemensam telelinje.

Ännu mycket senare kom möjligheten att maila elektroniska brev till avsändare och så kom chatten och bloggen och nu sociala nätverk på webben som Facebook.

Behovet att vara social finns idag precis som förr men i dagens individualiserade informationssamhälle är varje nätverksdeltagere en egen nyhetskanal som kan rapportera om stort som smått mest hela tiden. Så länge man var i brevskrivartiden så nådde man fram till en avsändare i taget vilket var gott nog. Undrar just vad näst steg är? undrar en som halkat in på FB denna sommar.

Inga kommentarer: