måndag, juli 13, 2009

Överskott på skollokaler på väster i Örebro

Ett känt faktum är att det finns ett överskott på skollokaler på väster i Örebro i förhållande till antalet inskrivna elever. Det är ett ganska stort överskott och det kostar pengar, mycket pengar.

I en kommunal beslutsprocess måste i de större besluten flera instanser fatta beslut innan beslutet hamnar i kommunfullmäktige. Beslutet om Varbergaskolan är ett sådant större beslut. För att uppnå fulla besparingar under 2010 (som kommer att bli ett av de tyngsta åren ekonomiskt i kommunen) var beslutet tvunget att forceras. Dialog har visst funnits med oroliga föräldrar i området även om Björn Sundin vill förespegla motsatsen i lördagens NA debatt.

Hanteringen av ärendet är i sig inget att vara stolt över men totalt sett kan vi säga att koalitionen har visat att den kan regera även då det blåser snålt och verkligen tar sitt ansvar i den svåra ekonomiska situation kommunen är mitt inne i. Hade koalitionen fördröjt beslutsprocessen hade beslutet fått verkan ett år för snt först 2010. Det är heller inte bra att gå på en skola som man vet ska försvinna ett år senare. Det kan vara demoraliserande.

Att ta bort en skola på väster var i sig nödvändigt med tanke på det stora lokalyteöverskott som finns idag. Att valet föll på Varbergaskolan är resultatet av ett antal överväganden ur olika aspekter och inte ett utslag av hastverk.

Björn Sundins historiebeskrivning är tyvärr vilseledande och tonläget arrogant. Men vi är vana vid detta!

Inga kommentarer: