tisdag, juli 28, 2009

Koalitionen är inlyssnande

På NA debatt idag den 28/7 publiceras mitt svar till Björn Sundin i en debatt som ursprungligen fokuserade på beslutet om Varbergaskolans nedläggning.

När den sittande koalitionen i Örebro kommun tillträdde efter valet 2006, var ett par grundpelare extra tydliga: en ansvarsfull ekonomi och öppenhet i beslutsprocessen.

Det rådande ekonomiska läget är idag mycket ansträngt och vi kommer att få uppleva ett ännu tuffare 2010 än 2009. I detta läge måste varje möjlig besparing i kommunen övervägas.

Det är känt att det finns ett överskott på skollokaler på väster i Örebro i relation till elevunderlaget. För att uppnå besparingar som slår igenom redan 2010, beslutade kommunfullmäktige innan sommaruppehållet att Varbergaskolan skulle läggas ned efter VT 2009. Ett beslut att lägga ned en skola är inte lätt att fatta, men var i rådande ekonomiska läge nödvändigt.

Ansvariga politiker har fört dialog med föräldrar i Varberga i olika sammanhang, dock inte i stormötesform som vid det förra beslutet om skolnedläggning . Stormötesdiskussionerna 2007 blev i vissa fall hätska och obehagliga och förde inte sakfrågan framåt. Även om beslutsprocessen hade förlängts skulle beslutet knappast ha förändrats, men verkställandet skulle ha fördröjts ett år vilket hade varit kraftigt fördyrande.

Beslutet om Varbergaskolan är utredningsmässigt inget hastverk. Skolfrågan har utretts grundligt och vederhäftiga beslutsunderlag har tagits fram.
I Björn Sundins värld existerar uppenbarligen inte dessa bakgrundsfakta. Där är varje försök till motargumentation, ett angrepp på honom personligen och ses enbart som livstecken från en allmänt illamenande motståndare. Det går inte att i en nedlåtande och aggressiv tonart klaga på bristen på öppenhet och sedan tro att broar av förtroende kommer att byggas mellan majoritet och opposition.
Koalitionen tar frågan om öppenhet på fullaste allvar, vilket aldrig (S) gjorde under sin förra mandatperiod. Där fattades många beslut toppstyrt utan någon form av öppenhet. Dialog med Örebroarna förs idag i en mängd frågor av olika karaktär, både stora som små och hela tiden. Koalitionen samarbetar dessutom i en anda av respekt inför varandras olika utgångspunkter. Inlyssnandet är legio. Var det så under den förra mandatperioden?

Lars-Eric Gustafson
Ersättare (FP) i kommunfullmäktige Örebro

Inga kommentarer: