måndag, november 05, 2012

Pressmeddelande från Storstenshöjden

Jag väljer att i detta inlägg presentera det pressmeddelande som Storstenshöjden i Örebro AB skickade under söndagen som ett svar på ett mail från Björn Sundin den 2 november:

"Med anledning av Björn Sundins mail till media fredag 2/11 kl. 17,19 samt för att belysa Storstenshöjden i Örebro AB´s vilja att lösa uppkomna frågeställningar för att säkerställa skidåkning i Storstenshöjden-Ånnnaboda kommande vinter.

Storstenshöjden i Örebro AB kan än en gång tyvärr konstatera att Björn Sundin väljer att föra dialogen om Storstenshöjdens framtid i media i stället för att sätta sig ner med bolaget för att hitta en lösning.
E-posten som sändes till media har inte skickats till bolaget.

Krav på att ett möte kommer tillstånd där parterna löser återstående frågor på affärsmässiga villkor har under veckan inkommit från bl.a . Svenskt Näringsliv, Företagarnas chefsjurist Lars Nordfors, Visitas VD Eva Östling Ollén och chefsjurist Stefan Lundin. Det är uppenbart att många engagerat sig i frågan om Storstenshöjdens framtid och detta förhållande bör även kommunen ta på allvar.

Bolaget anser att två frågor återstår att lösa för att kunna avsluta affären:

1.      Entreprenadersättning ska utbetalas enl. protokollfört beslut av programnämnd Samhällsbyggnad den 2 oktober. Björn Sundin hävdar felaktigt att bolaget tackat nej till denna ersättning. Storstenshöjden har på inget sätt tackat nej ersättningen. Tvärtom har bolaget i e-postmeddelande till kommunen bl.a. den 30 oktober kl 22.46 förklarat att den beslutade ersättningen för tre månader accepterades av bolaget samtidigt som bolaget åtog sig att tillse att fungerande belysning finns i backen.
2.      Hänvisningen till ett nyttjanderättsavtal har hela tiden funnits med i förvärvsavtalet, dock har aldrig det närmare innehållet presenterats. Bolaget har vid ett flertal tillfällen ställt frågan om ev. kostnader och fått svaret att tillhandahållandet av vatten skall ske utan kostnad. Detta styrks också av det förhållandet att fastighetens värde fastställts mot bakgrund av att vattenförsörjningen är ordnad. Trots detta kan bolaget acceptera att betala de löpande driftkostnaderna under förutsättning att de kan specificeras och redovisas på sakliga grunder. Bolaget kan inte acceptera det uppställda kravet på godkännande av ny köpare vid en ev. försäljning ( märk att något sådant godkännande inte krävs enligt köpeavtalet och ska då självfallet inte heller föras in bakvägen genom nyttjanderättsavtalet ) och inte heller en så kort avtalstid som 20 år. En så kort avtalstid skulle kunna innebära att anläggningen i framtiden blir osäljbar och inte möjlig att investera i då investeringar i en alpin anläggning kräver avsevärt längre brukstid.

Slutligen ska poängteras att ett förslag till nyttjanderättsavtal översändes från kommunen först den 1 november kl 17.32. Ett reviderat förslag kom därefter utan någon som helst kommunikation dagen därpå kl 09.14, varvid kostnaden sänkts från 200 Tkr till 70 Tkr, dock utan någon beskrivning av hur beloppet räknats fram.

Storstenshöjden finner det inte meningsfullt att fortsätta dialogen med kommunen om vi inte får till stånd ett möte där både majoritet och opposition finns representerade  Då historiken i detta långdragna ärende sträcker sig över två mandatperioder finns nämligen starka skäl för en bred representation så att alla aspekter på hur ärendet hanterats över tid kommer fram. En lämplig sammansättning torde vara gruppledarna för de olika partierna. Lyckas vi inte gemensamt komma fram till en tillfredställande lösning riskeras skidåkningen i Storstenshöjden kommande vintersäsong.
Storstenshöjdens representanter finns tillgängliga för möte hela torsdag 8/11 samt måndag-onsdag 12-14/11. Vi ser fram mot återkoppling för inbokande av möte.

Ev. frågor hänvisas till bolagets juridiska ombud Johan Hjortsberg Frenanders Advokatbyrå 070-667 38 00

Med vänlig hälsning

Johan Larson & Johan Hjortsberg
Storstenshöjden i Örebro AB"

Inga kommentarer: