söndag, januari 14, 2007

Alla är vi egentligen folkpartister - eller var det socialdemokrater?

En gammal FP-slogan lyder något i stil med. Alla är vi egentligen folkpartister. I dagens NA belyses det hela ur en annan synvinkel i Ola Ströms krönika (som, som vanligt är tänkvärd).

Sossarna talar om "högerpolitik", när de avser svensk borgerlig politik. I själva verket är alla demokratiska partier (även (v) så länge de avhåller sig från kommunism och andra extrema idéer) endast olika dialekter av socialdemokratiskt tänk. Socialdemokraterna har format vårt sätt att tänka och vårt sätt att mäta vad som är bra och vad som är dåligt. De har fundamentalt normerat svenskens sätt att se på sig själva och på omvärlden. Det går helt enkelt inte att avvika från sossetänk för mycket utan att hamna i någon slags strykklass i svensk politik.

Den goda utmanaren till sossetänket är liberalismen. Liberalismen utgår från att individen vet bäst själv. Allt annat är undantag. Människor kan bestämma själva och fatta rent ut av kloka beslut. I sossesverige är att låta människor bestämma själva att släppa loss marknadskrafterna och att gynna kapitalet, etc. I sossesverige tror vi på att det bästa samhället är det välordnade hårt reglerade samhället med hög grad av politisk styrning. Som liberal är jag mycket kritisk till att ha detta som en utgångspunkt.

Att vara höger är något helt annat än att vara borgerlig i svensk politik. "Höger" är de som i någon form av nationalistisk iver vill stänga ute andra människor från landet eller vill isolera landet från omvärlden eller vill föra en protektionistisk politik eller vill dramatiskt sänka skatterna med argumentet att de ju ändå bara slösas bort på fattiga.

En sådan högerpolitik finns tack och lov inte representerad i Sverige idag. En sådan högerpolitik är inte liberal och utgör därför inte heller något egentligt alternativ till sossedogmerna.

Inga kommentarer: