torsdag, januari 11, 2007

Free Dawit Isaak

Idag på debattsidan i NA går att läsa mitt inlägg angående Dawit Isaak som till dags dato suttit fängslad i 1936 dagar:

"Idag, den 11 januari 2007, har den svenske medborgaren Dawit Isaak suttit fängslad i 1936 dagar i Karshelifängelset i centrala Asmara i Eritrea.

För den som är obekant med Dawit Isaaks öde kan nämnas (källa freedawit.com) att han kom som flykting till Sverige 1987 och kom att bosätta sig i Lerum, strax utanför Göteborg. 1992 blev Dawit Isaak svensk medborgare. I och med Eritreas självständighet 1993 återvände Dawit till Eritrea för att bosätta sig där. Han bildade familj och blev delägare i landets första oberoende tidning Setit, där han också arbetade som reporter. Dawit valde att återvända till Sverige 1998. År 2000 följde resten av familjen med till Sverige.

År 2001 återvände Dawit till Eritrea för att delta i den gryende demokratirörelsen. I september 2001 fängslades elva demokratiförespråkande politiker från regeringen, liksom tio av den fria pressens ledande journalister, däribland Dawit Isaak. Journalisterna hade publicerat en artikel skriven av reformistpolitikerna tillsammans med analyser och intervjuer med dessa politiker.

Ingen av de fängslade har anklagats formellt eller fått en rättvis rättegång. Dawit Isaak har, enligt en amerikansk källa, behandlats för tortyrskador och, enligt en tidigare medfånge, tvingats utföra hårt kroppsarbete och behandlats som en dömd brottsling.

Den eritreanska regimen hanterar fallet som en intern angelägenhet då han också är eritreansk medborgare. Ingen från familjen eller annan svensk representant har fått besöka Dawit Isaak i fängelset.

Det har varit svårt att få upp intresset för detta fall. Dawit Isaaks fängslande är medialt kallt stoff då det är svårt att skapa rubriker kring frågan. Den eritreanska regimen motarbetar dessutom bestämt varje form av internationell inblandning. UD röner ingen framgång i sina trevande försök att med diplomati trycka på.

Eritrea har en regim som kvalificerar sig till diktaturerna. Amnesty International rapporterade den 21 december att över 500 släktingar till unga eritreaner som endera deserterat eller hållit sig undan tvingande vapentjänst har arresterats. Detta strider helt mot internationell rättspraxis. I en rättsstat är man endast ansvarig för sina egna handlingar, inte andras. Dessutom är den tvingande och tidsobestämda vapentjänsten, ur ett ekonomiskt och socialt perspektiv, en katastrof. Drygt tio procent av befolkningen är för närvarande mobiliserad. Många soldater har varit mobiliserade sedan kriget mot Etiopien 1998 – 2000.

Detta nämnda rättsövergrepp mot soldaters släktingar är endast ett i raden av kända och av Amnesty International rapporterade. Ytterligare nio journalister blev anhållna och fängslade i november 2006 utan åtal eller rättegång. Detsamma gäller till dags dato över 2000 eritreaner som fängslats på grund av ”fel” religiösa övertygelse.

Eritrea är följaktligen ingen rättstat och Sverige har ingen överenskommelse med Eritrea om hanteringen av rättsprocesser där svenska medborgare är inblandade. Eftersom Dawit Isaak med flera fångar sitter fängslade utan åtal och rättegång och utan insyn från internationella organ så finns inga grundförutsättningar för hållbara överenskommelser om rättsligt samarbete överhuvudtaget.

Den eritreanska regimen bryter inte bara mot internationell rättspraxis utan även mot rättigheter fastslagna i människorättskonventioner som de själva skrivit under, exempelvis ICCPR (International Covenant on Civil and Political Rights), vilket borde vara ytterst besvärande.
Min förhoppning är att få se en demokratisk utveckling i Eritrea och därmed ett närmande till internationell rättspraxis. En demokratisk utveckling skulle innebära ett slut på denna rättsliga och humana katastrof. Detta kommer inte att ske så länge den nuvarande regimen sitter vid makten. Stöd kampen för ett demokratiskt Eritrea och stöd därmed också kampen för att frige Dawit Isaak och alla de andra frihetskämparna."

Inga kommentarer: